Gepubliceerd op 23-02-2021

Marne

betekenis & definitie

1) Departement in Frankrijk, gevormd uit een gedeelte van de oude prov. Champagne.

Het ligt in het stroomgebied van de Seine en heeft bovendien nog de rivieren Marne, met de Biaise en de Ornain, de Aube, de Aisne met de Suippe en de Vesle. In het z. is de grond zeer vruchtbaar, in het w. over het geheel dor. Er wordt overvloedig graan verbouwd, maar het voornaamste voortbrengsel is wijn. De schapen zijn in dit dep. zeer overvloedig en van een goed ras. Er zijn ijzergieterijen, fabrieken van allerlei wollen stoffen en papier. De handel is aanzienlijk.

Uitgevoerd worden wijn en landbouw-artikelen. De handel wordt bevorderd door de kanalen, het groot aantal spoorwegen en rivieren.2) Haute-M., dep. in Frankrijk, eveneens een gedeelte van Champagne; het ligt voor het grootste gedeelte in het stroomgebied der Seine, voor een gedeelte in dat der Maas en der Rhône. De voorn, rivieren zijn Marne en Aube, Biaise en Ornain, Amance en Vingeanne. De grond is vrij vruchtbaar. Er wordt graan in overvloed verbouwd; de wijn is er middelmatig. De schapen zijn van een goed ras. Het dep. heeft een der belangrijkste ijzermijnen in Frankrijk, en eenige minerale bronnen. Er zijn fabrieken van katoenen stoffen en messen. De hoofdstad is Chaumont.
3) Fransche rivier, zijrivier van de Seine, ontstaat 1 uur z. van Langres in het dep. Haute-Marne, loopt langs Chaumont, Joinville, St. Dizier, Vitry-le-Français, Châlons, Epernay, ChâteauThierry en Meaux, en komt in de Seine bij Charenton, z.o. van Parijs. De voorn, zijrivieren zijn links: de Biaise en Colle, rechts: de Rognon en Ourq. De belangrijkste Marne-kanalen zijn: het kanaal van Châlons naar St. Dizier, het Ourq-kanaal uit de Ourq naar Parijs, het Aisne-kanaal en vooral het Marne-Rijnkanaal van Vitry langs Toul, Nancy, Saarburg, Pfalzburg in straatsburg. 4) Pruis, dorp, prov. Sleeswijk-Holstein, 8500 inw.


Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis?Word vriend van Ensie en ontvang een gratis encyclopedie!