Redactie Ensie

Verzekeringsbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 05-01-2016

2016-01-05

ZZP verzekering

betekenis & definitie

Een ZZP verzekering is een verzekering voor de risico’s waar een zelfstandige zonder personeel (een ZPP’er) mee te maken krijgt tijdens het werken.

Een ZZP’er heeft meestal geen vaste werknemer en is tijdens het werken soms dus niet verzekerd. Sommige mensen denken dat zelfstandigen al verzekerd zijn door een WA verzekering of een rechtsbijstandverzekering. Deze verzekeringen gelden echter alleen in privé situaties en geven dus geen enkele dekking bij schade die ontstaat bij eventuele bedrijfsmatige werkzaamheden.

Er zijn verschillende soorten ZZP verzekeringen. Enkele voorbeelden zijn:

Aanspraak voor bedrijven (AVB): Deze verzekering vergoedt de kosten die ontstaan door schade aan personen of zaken. Maar alleen wanneer dit binnen het verzekerde gebied van een bedrijf gebeurt en de verzekerde verantwoordelijk is voor de schade.

Beroepsaansprakelijkheid verzekering: Deze verzekering dekt de verzekerde als hij of zij een advies heeft gegeven wat verkeerd is uitgepakt, door bijvoorbeeld een vergissing of nalatigheid.

Constructie/ montageverzekering (CAR): Deze verzekering dekt de schade aan werkzaamheden of aan bouwwerken bij technische beroepen.

Rechtsbijstand voor bedrijven (RVB): Deze verzekering dekt de kosten wanneer de verzekerde juridische bijstand nodig heeft.