Redactie Ensie

Verzekeringsbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 23-11-2016

2016-11-23

Zorgverzekeringsfonds

betekenis & definitie

Het Zorgverzekeringsfonds beheert al het geld dat binnenkomt via de inkomensafhankelijke bijdrage en de rijksbijdrage. Het Zorgverzekeringsfonds verdeelt dit geld onder alle zorgverzekeraars in Nederland.

Zorgverzekeraars in Nederland krijgen via twee kanalen geld om de zorgkosten te betalen. Dit zijn persoonlijke premies die rechtstreeks aan de zorgverzekeraar door verzekerden worden betaald en de bijdrage vanuit het Zorgverzekeringsfonds.

De hoogte van de bijdrage aan de zorgverzekeraars van het Zorgverzekeringsfonds wordt op basis van twee factoren vastgesteld. Ten eerste wordt gekeken naar de hoeveelheid verzekerden een (basis)verzekering hebben afgesloten bij een zorgverzekeraar. Hoe meer personen een verzekering hebben afgesloten, des te hoger de bijdrage van het Zorgverzekeringsfonds. Dit wordt ook wel de vereveningsbijdrage genoemd.

Daarnaast wordt gekeken naar de samenstelling van de personen die een verzekering hebben afgesloten. Zorgverzekeraars bij wie veel personen een verzekering hebben afgesloten met een hogere kans om zorgkosten te maken, krijgen een hogere bijdrage van het Zorgverzekeringsfonds. Dit wordt risicoverevening genoemd.