Redactie Ensie

Verzekeringsbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 23-11-2016

2016-11-23

Zorgbemiddeling

betekenis & definitie

Zorgbemiddeling is het geheel aan activiteiten die zorgverzekeraars uitvoeren om verzekerden in de nodige zorg te voorzien door zorgverleners. Iedere afspraak die wordt gemaakt tussen een zorgverzekeraar en een zorgverlener kan worden gezien als zorgbemiddeling.

In Nederland heeft iedere zorgverzekeraar een zorgplicht, zij zijn verplicht om iedereen die bij hun verzekerd is te voorzien van zorg. Om dit te realiseren maken zorgverzekeraars afspraken met zorgverleners, de partijen die zorg leveren zoals ziekenhuizen en medisch specialisten. Dit wordt zorgbemiddeling genoemd. Zorgbemiddeling heeft als doel om verzekerden te kunnen voorzien in zorg.

Zorgbemiddeling wordt in de praktijk alleen maar uitgevoerd indien de verzekerde een naturapolis heeft afgesloten. Bij een naturapolis kan de verzekerde alleen zorg ontvangen van zorgverleners die een contract hebben afgesloten met een zorgverzekeraar. Indien men als verzekerde een restitutiepolis heeft afgesloten, zal de zorgverzekeraar geen zorgbemiddeling uitvoeren. Bij een restitutiepolis heeft men als verzekerde namelijk een vrije keuze in zorgverleners.