Redactie Ensie

Verzekeringsbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 08-02-2016

2016-02-08

Vrijwillig eigen risico

betekenis & definitie

Het vrijwillig eigen risico is optioneel binnen de basisverzekering als aanvulling op het eigen risico. Waar het eigen risico verplicht is, kan men zelf kiezen of en hoe hoog een vrijwillig eigen risico is. Men kan een vrijwillig eigen risico afsluiten vanaf 100 euro tot een maximum van 500 euro.

In Nederland is iedereen van achttien jaar en ouder verplicht om een basisverzekering af te sluiten. De zorg die met deze basisverzekering wordt vergoed, moet voor een deel zelf betaald worden. Dit noemt men het eigen risico, een bedrag dat elk jaar wordt vastgesteld. Daarnaast kan men er voor kiezen om een vrijwillig eigen risico af te sluiten. Men kiest er dan voor om als het ware meer geld toe te voegen aan het verplicht eigen risico. In geval men gebruik wilt maken van bepaalde zorg, is men met een vrijwillig eigen risico ook verplicht om een groter deel zelf bij te dragen. Op deze manier kan een vrijwillig eigen risico aantrekkelijk zijn voor mensen die geen gebruik maken van zorg uit het basispakket.

Mensen die een vrijwillig eigen risico hebben afgesloten, kunnen hiermee soms tientallen euro’s per maand mee besparen op hun zorgpremie. In ruil daarvoor moet men wel meer betalen indien men toch gebruik wilt maken van de zorg. Wanneer men er voor kiest om een vrijwillig eigen risico af te sluiten, kan dit vanaf 100 euro. Dit vrijwillig eigen risico loopt met stappen van 100 euro op, tot een maximum van 500 euro. In het geval dat iemand het maximale vrijwillig eigen risico afsluit, heeft men dus een eigen risico van 885 euro (500 euro vrijwillig eigen risico en 385 euro verplicht eigen risico).