Redactie Ensie

Verzekeringsbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 08-02-2016

2016-02-08

Stormschade

betekenis & definitie

Stormschade is beschadiging aan een woning als gevolg van extreme weersomstandigheden. Men kan zich dekken tegen dit soort schade met een opstalverzekering.

Tijdens een storm kan een huis op allerlei manieren schade oplopen. Dakpannen kunnen van het dak waaien en bomen kunnen omwaaien en op daken terecht komen. Tegen deze stormschade kan men vaak weinig doen. Wanneer men een opstalverzekering heeft afgesloten, wordt deze schade geheel of gedeeltelijk vergoed. Hierbij geldt wel dat een verzekeraar alleen stormschade zal vergoeden wanneer men kan aantonen dat de schade is veroorzaakt door een storm met windkracht zeven of meer, gemeten door het KNMI. In sommige gevallen heeft een woning stormschade opgelopen, maar heeft het KNMI geen windkracht zeven gemeten, bijvoorbeeld bij een plaatselijke storm. Om aanspraak te maken op een vergoeding, dient men aan te tonen dat andere woningen in de buurt ook stormschade hebben opgelopen. Wanneer een huis schade oploopt door neerslag, bijvoorbeeld hagel of sneeuw, als gevolg van eerder opgelopen stormschade, kan men hier in de meeste gevallen ook een vergoeding voor krijgen.

In het geval een woning stormschade heeft opgelopen, dient men vaak binnen 24 uur aan te geven bij een verzekeraar. De verzekeraar wilt dan graag de schade bekijken voordat er wordt besloten of men een vergoeding krijgt. Als men na stormschade aanspraak wilt maken op een vergoeding, is het van belang dat de schade vooraf goed is vastgelegd. Verzekeraars raden dan ook aan om stormschade niet direct op te ruimen. Bij stormschade heeft men ook een eigen risico, dit is een percentage van de herbouwwaarde van het huis, waarbij doorgaans een minimum en maximum bedrag vooraf wordt vastgesteld.