Redactie Ensie

Verzekeringsbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 05-01-2016

2016-01-05

Scooterverzekering

betekenis & definitie

Een scooterverzekering is een verplichte verzekering voor iedereen die een scooter in bezit heeft.

Men is wettelijk verplicht om een scooterverzekering af te sluiten. Doet men dat niet, dan kan dat een boete van 370 euro opleveren. Scooters dienen dus, net als fietsen met hulpmotor, snorfietsen en bromfietsen verzekerd te worden voor wettelijke aansprakelijkheid (in het kort: WA). De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) controleert of een scooter verzekerd is. Dit wordt minimaal één keer per jaar gedaan bij alle geregistreerde voertuigen.

Wanneer er langere tijd niet met de scooter gereden wordt, maar het voertuig staat wel geregistreerd bij het RDW, dient men de scooter alsnog te verzekeren. Het is echter wel mogelijk om de scooter te schorsen. Dan neemt de RDW de scooter niet mee in de controle en hoeft het voertuig dus niet verzekerd te zijn.

Wanneer men zijn of haar scooter wil verkopen, is het handig dat de koper de scooter op zijn of haar naam schrijft. Anders blijft de verzekeringsplicht bij de vorige bezitter. Wanneer de scooter gesloopt wordt, moet men zelf de kentekenregistratie beëindigen.

In de meeste gevallen valt een scooterverzekering onder de bromfietsverzekering.