Redactie Ensie

Verzekeringsbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 01-12-2015

2015-12-01

Schuldsaldoverzekering

betekenis & definitie

Een schuldsaldoverzekering is een levensverzekering die gekoppeld is aan een lening. Deze verzekering wordt voornamelijk gebruikt in België.

Wanneer de verzekerde overlijdt voor de vervaldag van de lening, zal de verzekeringsmaatschappij ervoor zorgen dat het saldo uitgekeerd wordt aan een schuldeiser. Hiermee werkt de verzekeringsmaatschappij de schulden af die de overleden persoon nog open had staan bij een schuldeiser of kredietverlener. Men kan alleen een schuldsaldoverzekering onderschrijven bij erkende verzekeringsmaatschappijen.

Een kandidaat-verzekerde komt alleen in aanmerking voor deze verzekering wanneer hij of zij een goede gezondheid heeft. De verzekeraar zal een arts aanstellen die op basis van een vragenlijst een positief of een negatief advies uitbrengt. De dekking wordt pas verschaft, wanneer de medische acceptatie is afgerond. Het is mogelijk dat de aangewezen arts de verzekeringsmaatschappij zal adviseren om een extra premie te vragen bij bepaalde aandoeningen.

De verzekerde kan ervoor kiezen om een koopsompremie te doen. Dit betekent dat de premie in een keer betaald wordt. Meestal kiezen verzekerden er echter voor om een verspreide premie te nemen.

De schuldsaldoverzekering wordt meteen uitgekeerd bij de kredietmaatschappij wanneer de verzekerde is komen te overlijden. Soms komt het echter voor dat het krediet al is terugbetaald. In dit geval wordt de verzekering uitgekeerd aan de erfgenamen van de verzekerde of de begunstigden die eerder in het contract waren aangewezen.