Redactie Ensie

Verzekeringsbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 06-09-2016

2016-09-06

Schadeverzekering inzittenden

betekenis & definitie

Een schadeverzekering inzittenden is een verzekering die naast de wettelijke verplichte WA-verzekering voor een auto kan worden afgesloten. Deze verzekering dekte alle schade, zowel letsel als materieel, voor alle inzittenden tot een zeker bedrag, ook wanneer de bestuurder schuldig is of er geen schuldige aan te wijzen is.

Bij de wettelijk verplichte WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheid) is men alleen verzekerd voor de schade die men aanricht bij een andere auto. Schade aan de eigen auto en eventueel schade door eigen letsel wordt niet gedekt door deze verzekering. Daarom is er de schadeverzekering inzittenden, waarbij dergelijke schadeposten wel gedekt zijn.

Het voordeel van een schadeverzekering inzittenden is dat alle schade gedekt wordt (tot een vastgesteld maximum), ook wanneer het ongeluk veroorzaakt wordt door de verzekerde of wanneer er geen partij aansprakelijk gesteld kan worden. Daarnaast wordt niet alleen letselschade vergoedt, maar ook schade aan de auto en eventuele bagage. Daarnaast zijn alle inzittenden op het moment van het ongeluk verzekerd, ook wanneer zij zelf geen verzekering hebben.

De inzittenden zijn verzekerd op het moment dat zij in de auto zitten, maar ook wanneer ze in- en uitstappen of langs de weg een noodreparatie uitvoeren. Ook worden medische kosten vergoedt bij letselschade en is een eventueel inkomensverlies door de verzekeraar gedekt.

Een verzekeraar keert niet uit wanneer de bestuurder onder invloed van drugs of alcohol of niet in het bezit is van een geldig rijbewijs. Ook wanneer het voertuig als taxi gebruikt is of de bestuurder deel heeft genomen aan wegraces hoeft de verzekeraar niets uit te keren.