Redactie Ensie

Verzekeringsbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 18-11-2016

2016-11-18

Onopzegbare polis

betekenis & definitie

Een onopzegbare polis is een verzekering waarbij de verzekeraar niet gemachtigd is om de verzekering op te zeggen. Alleen onder bepaalde omstandigheden kan een verzekeraar een klant opzeggen.

In Nederland worden een aantal verzekeringen gekenmerkt door hun onopzegbaarheid. Dit houdt in dat deze verzekeringen niet door de verzekeraar zelf kunnen worden stopgezet. Een onopzegbare polis kan alleen worden stopgezet indien een verzekerde dit vrijwillig wilt of wanneer de verzekerde niet heeft voldaan aan bepaalde polisvoorwaarden. Over het algemeen kan een onopzegbare polis alleen door de verzekeraar worden stopgezet indien men als verzekerde foutieve informatie heeft opgegeven, verhuisd is naar het buitenland en in geval van wanbetaling.

In de praktijk zijn er een aantal verzekeringen die kunnen worden gezien als onopzegbare polis. Hiervan zijn de basisverzekering en de ziektekostenverzekering de meest bekende voorbeelden. Een zorgverzekeraar kan niet zomaar een basisverzekering van iemand ontbinden, daarnaast hebben alle zorgverzekeraars in Nederland een zogenaamde acceptatieplicht. Desalniettemin mag men als verzekeraar een overeenkomst over een basisverzekering of zorgverzekering ontbinden indien de verzekerde zich niet heeft gehouden aan de polisvoorwaarden, bijvoorbeeld door foutieve informatie te hebben opgegeven of geruime tijd niet te hebben betaald.