Redactie Ensie

Verzekeringsbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 06-09-2016

2016-09-06

No claim korting

betekenis & definitie

De hoogte van de premie voor de autoverzekering wordt bepaalt door de no claim korting. Hoe meer schadevrije jaren een automobilist heeft, hoe hoger de korting is op de premie voor de autoverzekering. De hoogte van de korting wordt bepaalt door de bonus/malus ladder en kan per verzekeraar verschillen.

Het aantal schadevrije jaren wordt door verzekeraars vastgelegd in Roy-data. Dit is een centraal registratiesysteem dat voor alle verzekeraars zichtbaar is. Het aantal schadejaren is namelijk niet gebonden per verzekeraar.

Wanneer een automobilist een autoverzekering afsluit bij een verzekeraar wordt er gekeken naar het aantal schadevrije jaren aan de hand van de bonus/malus ladder. Hoe meer jaren de automobilist schadevrij heeft gereden, hoe hoger de korting is. De maximale korting ligt tussen de 75% en 80%. Een beginnend bestuurder (met nul schadevrije jaren) krijgt ook al no claim korting. Pas wanneer er sprake is van een negatief aantal schadevrije jaren is er sprake van geen korting of zelfs bijbetaling.

Wanneer een automobilist een jaar geen schade rijdt wordt er een schadevrij jaar bijgeschreven. Echter, bij schade leidt dit tot een daling in het aantal schadevrije jaren. Dit gebeurt niet in dezelfde verhouding als een stijging van het aantal schadevrije jaren. Bijvoorbeeld, een automobilist die 5 schadevrije jaren heeft en een keer schade meldt wordt teruggezet naar 0 schadevrije jaren. Wanneer er meerdere schades per jaar gemeld worden leidt dit tot een sterkere daling.

Bij veel schadegevallen is het mogelijk dat een automobilist zover wordt teruggezet op de bonus/malus ladder dat hij of zij geen no claim korting (bonus) meer ontvangt maar juist extra premie moet betalen (malus).

Wanneer de schade aan de auto niet de schuld is van de automobilist of verhaald kan worden op een andere partij heeft dit geen invloed op de schadevrije jaren.