Redactie Ensie

Verzekeringsbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 30-11-2015

2015-11-30

Micro Insurance Association Netherlands

betekenis & definitie

Micro Insurance Association Netherlands (verkort MIAN) is een organisatie die zich richt op het verminderen van risico’s voor arme mensen in ontwikkelingslanden. De organisatie bestaat uit ongeveer 180 vrijwilligers.

MIAN geeft advies bij het organiseren van solidariteit, het beperken van risico’s en het verzekeren daarvan. De organisatie maakt gebruik van microverzekeringen in lokale projecten. Ook ondersteunen ze op het gebied van verzekeringen, communicatie, ICT en financieel beheer.

MIAN opereert nooit alleen. Meestal haakt de organisatie in op al bestaande activiteiten van non-gouvernementele organisaties (NGO’s) in de landen zelf. Ze introduceren de microverzekering pas wanneer men in dat land al vertrouwd is geraakt met microfinanciering, zodat het zeker is dat de bevolking het concept van sparen en lenen al begrijpt. De organisatie besteedt daarom veel aandacht aan voorlichting van de plaatselijke bevolking. Het is namelijk de bedoeling dat de lokale bevolking de onderlinge verzekeringsmaatschappij zelf gaat beheren. Zodra de organisatie goed gaat en er voldoende reserves zijn opgebouwd, trekt MIAN zich uit het project terug.