Redactie Ensie

Verzekeringsbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 30-11-2015

2015-11-30

Life Settlement

betekenis & definitie

Bij Life Settlement worden de rechten en plichten van een levensverzekeringspolis door de eigenaar verkocht aan een of meerdere investeerders, voor meer dan de contante afkoopwaarde van de verzekering, maar voor minder dan de netto uitkering bij overlijden. Life Settlement is als het ware een tweedehands levensverzekering.

Bij een Life Settlement verkoopt de eigenaar van de levensverzekering zijn of haar verzekering en ontvangt eenmalig een betaling in contant geld. De koper van de verzekering is nu verantwoordelijk voor het betalen van de premies en ontvangt bij het overlijden van de verzekerde de gehele uitkering. Een Life Settlement levert de verkoper in de meeste gevallen een hogere opbrengst dan een afkoopsom. Kandidaten voor een Life Settlement zijn gemiddeld rond de 65 jaar oud of ouder.

Deze vorm van investeren is afhankelijk van demografische ontwikkelingen en ongevoelig voor beurseffecten.

In de Verenigde Staten worden deze verzekeringen sinds 1996 verhandeld. In Nederland werden ze in 2002 geïntroduceerd. In de Verenigde Staten zijn financieel adviseurs wettelijk verplicht om eigenaren van levensverzekeringen te wijzen op het bestaan van deze secundaire markt voor levensverzekeringen.

Er zijn een aantal redenen waarom een eigenaar van een levensverzekering ervoor zou kiezen om deze verzekering te verkopen:
- De eigenaar heeft de verzekering niet meer nodig of wil hem niet meer;
- De eigenaar wil een ander soort levensverzekering;
- De eigenaar kan de premies niet meer betalen.