Redactie Ensie

Verzekeringsbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 30-11-2015

2015-11-30

Koopsompolis

betekenis & definitie

Een koopsompolis (Engelse: annuity contract) is een verzekering, waarvan de premie geheel of gedeeltelijk aftrekbaar is voor de inkomstenbelasting. Een ander woord voor koopsompolis is lijfrenteverzekering. Het is een verzekering die op een vooraf afgesproken datum uitkeert. Dit kan zowel periodiek als eenmalig.

Met een koopsompolis spaart men geld voor later. Men kiest meestal voor een koopsompolis wanneer ze eerder willen stoppen met werken, niet genoeg pensioen hebben opgebouwd of willen sparen met fiscaal voordeel. Officieel betaalt men dan geen inleg, maar premie. De premie wordt jaarlijks betaald en is aftrekbaar van de jaarlijkse inkomstenbelasting.

De betaalde premie wordt belegd, zodat er in de daaropvolgende jaren gebouwd wordt aan het gewenste eindkapitaal. Men kan kiezen voor een gegarandeerd eindkapitaal of voor een eindbedrag dat afhankelijk is van de beleggingen op de beurs. Wanneer er gespaard wordt voor een pensioen is het raadzaam om te kiezen voor een gegarandeerd eindkapitaal. Zo kan er geen geld verloren gaan, maar wordt er ook relatief minder rendement gemaakt.

Wanneer een koopsompolis de einddatum heeft bereikt, kan men kiezen bij welke bank ze het geld aanbieden. Dat hoeft niet perse bij dezelfde bank als waar de koopsompolis was aangevraagd.