Redactie Ensie

Verzekeringsbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 05-01-2016

2016-01-05

Koersplan

betekenis & definitie

Koersplan is een spaarkasproduct; een spaarkas is een vorm van een levensverzekering. Er is hierbij geen sprake van verzekeringsnemers en verzekerden, maar van deelnemers. Bij het koersplan legden de deelnemers maandelijks een premie in. De inleg werd vervolgens belegd door verzekeringsmaatschappij Aegon.

Koersplan was een initiatief van Spaarbeleg (een dochteronderneming van Aegon). In januari 2005 werd Stichting ‘Koersplan de weg kwijt’ opgesteld. Hierin verenigden zich ongeveer 30.000 gedupeerden na een uitzending van consumentenprogramma Kassa over het Koersplan. De stichting verweet Aegon van misleiding en begon juridische procedures tegen de verzekeraar. Volgens de stichting heeft Spaarbeleg van 1989 tot en met 1998 niet juiste informatie verstrekt in onder andere aanmeldingsformulieren, certificaten, correspondentie en brochures.

In het koersproduct zat de overlijdensrisicoverzekering verwerkt, dat werd volgens de klanten nergens vermeld. Ze vonden dat het product veel te duur was. Ook bleken de beleggingsresultaten erg tegen te vallen. Dit alles zorgde ervoor dat de opbrengst van het product was aangetast.

De rechter stelde de gedupeerden in het gelijk. Aegon moest ongeveer 85% van de ingehouden premie alsnog gaan beleggen. Niet alle klanten krijgen compensatie, alleen de gedupeerden die zich hadden aangesloten bij Stichting ‘Koersplan de weg kwijt’.