Redactie Ensie

Verzekeringsbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 05-01-2016

2016-01-05

Inboedelwaardemeter

betekenis & definitie

Een inboedelwaardemeter is een hulpmiddel om de hoogte van de verzekerde som te berekenen wanneer men een inboedelverzekering wil afsluiten. Aan de hand van verschillende factoren wordt de verzekerde som vastgesteld.

Er zijn twee instellingen die de inboedelwaardemeter aanbieden. Men kan de hoogte van de inboedelverzekering objectief laten vaststellen bij het Verbond van Verzekeraars. Deze is voor iedereen beschikbaar en wordt jaarlijks opnieuw opgesteld. Ook kan men ervoor kiezen om gebruik te maken van een inboedelwaardemeter die wordt aangeboden door zijn of haar zorgverzekeraar. Deze is in de meeste gevallen dezelfde als de inboedelwaardemeter van het Verbond van Verzekeraars, maar er kunnen ook een paar punten gewijzigd zijn.

De inboedelwaardemeter stelt met verschillende factoren de waarde van de inboedel vast. Deze factoren zijn: leeftijd, inkomen, burgerlijke staat, waarde van de woning en oppervlakte van de woning. Nog een meetellende factor is het huurdersbelang. Wanneer deze boven de 6000 euro komt, dient men het aanvullende bedrag aan te geven bij de desbetreffende verzekeraar.

Verzekeraars raden aan om elke 3 tot 5 jaar opnieuw de inboedelwaardemeter in te vullen. Zo kan men voorkomen dat ze onderverzekerd zijn. De meeste verzekeraars bieden echter standaard een garantie tegen onderverzekering wanneer er een inboedelverzekering wordt afgesloten. Dit telt alleen als de inboedelwaardemeter naar waarheid is ingevuld en er tijdens het invullen dus niet is gefraudeerd.