Redactie Ensie

Verzekeringsbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 02-12-2016

2016-12-02

Geriatrische revalidatiezorg

betekenis & definitie

Geriatrische revalidatiezorg is gespecialiseerde zorg voor ouderen. Geriatrische revalidatiezorg heeft als doel om ouderen met een breuk of aandoening zo goed mogelijk te laten revalideren.

Geriatrische revalidatiezorg is een vorm van zorg in Nederland die zich uitsluitend richt op de revalidatie van ouderen. Hierbij kan het gaan om revalidatie na een botbreuk of een andere aandoening, zoals een beroerte of een andere ernstige ziekte. Daarnaast wordt geriatrische revalidatiezorg gebruikt bij multiplexe morbiditeit. Dit is het geval wanneer een oudere meerdere ernstige ziektes heeft. Geriatrische revalidatiezorg is er in dat geval op gericht om het dagelijks welbevinden van ouderen te verbeteren.

Geriatrische revalidatiezorg vindt doorgaans plaats in een afdeling in een zorginstituut die hierin is gespecialiseerd. Het doel van geriatrische revalidatiezorg is altijd om de ouderen terug te laten keren naar huis. De meeste ouderen die worden opgenomen in een afdeling voor geriatrische revalidatiezorg zijn doorverwezen door een ziekenhuis. Het is echter ook mogelijk om zonder verwijzing te worden opgenomen. Dit wordt acute geriatrische revalidatiezorg genoemd. Hiervoor dient men echter wel eerst een assessment af te leggen,waarbij wordt gekeken of men daadwerkelijk geriatrische revalidatiezorg nodig heeft.