Redactie Ensie

Verzekeringsbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 08-02-2016

2016-02-08

Europadekking

betekenis & definitie

Europadekking is een standaard onderdeel wanneer men een reisverzekering afsluit in Nederland. De Europadekking houdt in dat men tijdens een reis is verzekerd binnen vrijwel alle landen in Europa. Wanneer men binnen deze landen op vakantie gaat, is men voor alle onderdelen van de reisverzekering gedekt.

Iedereen die in Nederland een reisverzekering afsluit, krijgt daarmee standaard een Europadekking bij. Hiermee is men ten minste in alle landen van Europa gedekt tegen materiële schade of ongevallen. Daarnaast is men met een Europadekking verzekerd in vrijwel alle land die grenzen aan de Middellandse Zee. Dit zijn Marokko, Tunesië, Algerije, Libië, Israël, Libanon, Turkije en Syrië. Voor deze landen geldt dat men slechts in sommige gebieden is verzekerd. Dit geldt ook voor Rusland, wat deels in Europa en deels in Azië ligt. Men doet er dus goed aan om voor een reis met Europadekking te achterhalen of de dekking geldig is in het land waar men naar toe gaat.

Hoewel de Europadekking geldig is in alle Europese en eerder genoemde landen, kunnen verzekeraars er voor kiezen om reizen in sommige landen op geen enkele manier te verzekeren. Dit zijn vaak de landen die ook een negatief reisadvies krijgen, bijvoorbeeld Syrië en Libië waar een groot deel van het land gebukt gaat onder oorlog of chaos. Een reisverzekering met een Europadekking kan eventueel worden aangevuld. Men doet dit in geval men bijvoorbeeld extreme sporten gaat beoefenen waarbij er bepaalde risico’s zijn, zoals winter- of onderwatersport.

Als alternatief voor de Europadekking is het mogelijk om een Werelddekking af te sluiten bij een reisverzekering. Men is dan verzekerd in vrijwel alle landen ter wereld. Hiervoor betaald men echter vaak ook een stuk meer dan voor een Europadekking.