Redactie Ensie

Verzekeringsbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 23-11-2016

2016-11-23

DBC-systeem

betekenis & definitie

Een DBC-systeem, oftewel diagnose behandel combinatie, is een systeem waarbij een zorgverlener het volledige traject van zorgverlening bij een zorgverzekeraar verhaalt. Een DBC bestaat uit alle handelingen van verschillende zorgverleners van het volledige zorgtraject.

In de praktijk kan een onderscheid worden gemaakt tussen zeer uiteenlopende zorgproducten. Sommige van deze zorgproducten kunnen onder het zogenaamde DBC-systeem worden geschaard. Alle zorgproducten die binnen het DBC-systeem vallen, bevatten alle handelingen en activiteiten van het gehele zorgtraject. Dit is dus zowel het stellen van een diagnose als bepalen van een behandeling en eventueel het revalidatieproces. Diagnose, behandeling en andere werkzaamheden zullen uiteindelijk als één prijs door de zorgverlener worden verhaald bij de zorgverzekeraar.

Ieder zorgproduct uit het DBC-systeem heeft een eigen tarief. Een ziekenhuis of medisch specialist zal alle kosten vanuit dit tarief betalen. Hieronder vallen onder andere de kosten van de apparatuur, de loonkosten van de medische specialisten, geneesmiddelen en materialen. Wanneer het DBC zorgproduct is afgelopen, oftewel wanneer diagnose, behandeling en andere activiteiten binnen het zorgtraject zijn afgesloten, stuurt het ziekenhuis of de medisch specialist de rekening door naar de zorgverzekeraar of naar de patiënt.