Redactie Ensie

Verzekeringsbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 08-02-2016

2016-02-08

Budgetpolis

betekenis & definitie

Een budgetpolis is een vorm van een basisverzekering. Hoewel een budgetpolis minder kost dan andere basisverzekeringen, kan men alleen zorg krijgen van een beperkt aantal zorgaanbieders die een contract hebben met de betreffende zorgverzekeraar. Een zorgverzekeraar vergoedt alleen de kosten bij deze zorgaanbieders.

Een budgetpolis wordt in sommige gevallen ook een selectief verzekering genoemd. Deze variant van de basisverzekering heeft als voordeel dat het goedkoper is dan normale basisverzekeringen, zoals een naturapolis of een restitutiepolis. Zorgverzekeraars kunnen de prijs van een budgetpolis laag houden door een beperkt aantal contracten af te sluiten met bepaalde zorgaanbieders. Deze zorgaanbieders bestaan uit een selectief aantal ziekenhuizen. Voor mensen in goede gezondheid die willen besparen op hun basisverzekering kan een budgetpolis een aantrekkelijk alternatief zijn. Een budgetpolis heeft een premie van ongeveer 70 tot 80 euro per maand.

Wanneer men een budgetpolis afsluit, moet men er wel rekening mee houden dat de keuzevrijheid voor zorgaanbieders gering is. Immers, de zorgverzekeraar vergoedt alleen de zorg bij bepaalde zorgaanbieders. Dit kan er bijvoorbeeld toe leiden dat een zorgverzekeraar eist dat men naar een zorgaanbieder gaat buiten het eigen woongebied. Wanneer men aanspraak wilt maken op de vergoeding van de zorgverzekeraar, zal men in dat geval moeten reizen naar de dichtstbijzijnde zorgaanbieder die een contract heeft met de betreffende zorgverzekeraar. Als men in dat geval naar een andere zorgaanbieder wilt, is het noodzakelijk om een deel van de kosten hiervan in eigen rekening te nemen. Deze kosten kunnen al snel oplopen, zeker bij een ziekenhuisopname. In geval van spoedeisende hulp kun je met een budgetpolis wel terecht bij elk ziekenhuis, dus ook een van je eigen keuze.