Redactie Ensie

Verzekeringsbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 30-11-2015

2015-11-30

Begrafenisverzekering

betekenis & definitie

Een begrafenisverzekering is een afspraak met een bedrijf die zorgt voor dekking van de begrafeniskosten wanneer een verzekerd individu overlijdt. Een ander woord hiervoor is uitvaartverzekering.

Wanneer iemand overlijdt kan hij/zij worden begraven of gecremeerd. Wanneer iemand weet dat hij/zij wil worden begraven, kan hij/zij overwegen om een begrafenisverzekering af te sluiten bij een verzekeraar naar keuze. Een begrafenisverzekering is wat anders dan een normale verzekering. Bij een normale verzekering wisselt men eens in de zoveel jaar nog wel eens van verzekeraar. Bij een begrafenisverzekering is het echter de bedoeling dat men die een keer afsluit.

Men kiest vaak voor een begrafenisverzekering omdat ze hun nabestaanden niet willen belasten met de vele kosten die met een uitvaart gepaard gaan. De verzekeraar financiert niet alleen de uitvaart, maar regelt het ook in sommige gevallen (ligt eraan wat voor verzekering er is afgesloten). Zo krijgen de nabestaanden de kans om te rouwen en hoeven ze zich geen zorgen te maken over alles wat nog geregeld moet worden rondom een begrafenis.

Bij een gemiddelde uitvaart kan men uitgaan van een bedrag van 7000 euro. Bij een begrafenis komen er nog grafkosten bij kijken. Waardoor de uiteindelijke kosten duizenden euro’s hoger uit kunnen vallen. Hoe goedkoper de begrafenis, hoe lager de premie zal zijn. Een begrafenisverzekering is niet aftrekbaar van de belasting.

Een begrafenisverzekering afsluiten is niet verplicht. Men kan dus zelf beslissen of ze deze verzekering nodig denken te hebben of niet. Een alternatief voor een begrafenisverzekering is zelf sparen voor een begrafenis.