Redactie Ensie

Uitleg over verslavingsbegrippen

Gepubliceerd op 25-01-2016

2016-01-25

Medicijnverslaving

betekenis & definitie

Bij een medicijnverslaving gebruikt iemand een steeds hogere dosis medicijnen om hetzelfde effect te ervaren dat de medicijnen geven. Bij onthouding ervaart een medicijnverslaafde zowel lichamelijke als geestelijke ontwenningsklachten.

Geschat wordt dat driekwart miljoen Nederlands lijden aan een medicijnverslaving. Veel mensen ervaren spanningen, angsten, stress en gevoelens van leegte, waarvoor ze bijvoorbeeld slaap- en kalmeringsmiddelen voorgeschreven krijgen. Deze kalmerende middelen, benzodiazepines genoemd, hebben een verdovende werking op de hersenen en het centrale zenuwstelsel, waardoor men zich meer ontspannen voelt. Op den duur verslapt dit effect van de medicijnen, waardoor iemand steeds meer nodig heeft om hetzelfde effect te bereiken. Hierdoor raakt iemand geestelijk en lichamelijk afhankelijk van de medicijnen.

De achterliggende factoren die ten grondslag liggen aan het medicijngebruik worden er echter niet mee opgelost. Wanneer iemand stopt of mindert met de medicijnen kunnen de problemen weer naar boven komen, waardoor iemand opnieuw naar de medicijnen zal grijpen. Ook ervaren medicijnverslaafden verschillende onthoudingsverschijnselen als ze stoppen, zoals depressieve klachten, geïrriteerd gevoel, nervositeit, angsten, rusteloosheid en slapeloosheid. Tevens hebben ze een verminderde concentratie en komen ze versuft over.

Op de langere termijn kan een medicijnverslaving ernstige gevolgen hebben voor iemands persoonlijkheid, gezondheid en sociale leven. Zo kan het leiden tot verdoofde gevoelens van liefde en blijdschap, verslaafden maken hierdoor een emotieloze indruk. Ook kunnen spanningen in het gezin en op het werk ontstaan. Het geheugen en de motorische vaardigheden gaan achteruit, en door de versuffende werking loopt een medicijnverslaafde meer risico op ongelukken.

Behandeling vindt meestal plaats in een gespecialiseerde kliniek, maar kan ook ambulant plaatsvinden. Het afbouwen van het gebruik van de medicijnen staat hierbij centraal.