Redactie Ensie

Uitleg over verslavingsbegrippen

Gepubliceerd op 25-01-2016

2016-01-25

Internetverslaving

betekenis & definitie

Een internetverslaving is een aandoening waarbij iemand constant de drang ervaart om het internet te gebruiken, de persoon kan niet meer zonder. Doordat internet in de huidige maatschappij veelvuldig gebruikt wordt, is een internetverslaving lastig te herkennen.

Enorm veel mensen maken tegenwoordig gebruik van internet; thuis, op het werk en zelfs onderweg. Dit betekent niet dat iedereen internetverslaafd is, maar voor sommigen is het risico op een verslaving groter dan voor anderen. Mensen die gevoelig zijn voor de behoeften die het internet vervult, zoals sociaal contact, erkenning en status, hebben een verhoogd risico op een internetverslaving. Vaak zijn dit mensen die niet lekker in hun vel zitten, eenzaam zijn, problemen in de omgeving hebben of psychische klachten ervaren.

Wanneer iemand echt verslaafd is aan het gebruik van internet, kan diegene niet meer zonder, hij of zij heeft constant de drang om internet te gebruiken. Plezier aan het internetgebruik is er echter weinig of niet. Ook kunnen er ontwenningsverschijnselen ontstaan wanneer iemand geen internet heeft of gebruikt, zoals rusteloosheid en zweten.

Er zijn verschillende vormen van een internetverslaving: gameverslaving, pornoverslaving, sociale media verslaving, chatverslaving en puur het surfen op internet.

In de praktijk komt internetverslaving nog relatief weinig voor, maar de vraag naar hulp stijgt wel geleidelijk. Een echte internetverslaving is vaak moeilijk te herkennen, door het vele gebruik van internet in de maatschappij. De gevolgen zijn echter, net als bij andere verslavingen, ernstig; het werkt ontwrichtend voor iemands sociale leven, de hersenen kunnen overprikkeld raken, iemand kan in een sociaal isolement belanden en de gezondheid gaat achteruit door weinig beweging en slechte voeding.