Redactie Ensie

Uitleg over verslavingsbegrippen

Gepubliceerd op 25-01-2016

2016-01-25

Gameverslaving

betekenis & definitie

Een gameverslaving is een aandoening waarbij iemand de dwangmatige behoefte heeft om games te spelen en/of te winnen. Een gameverslaafde wil alsmaar door blijven spelen, met alle negatieve gevolgen voor de gezondheid en het sociale leven van dien.

Bij een gameverslaving is iemand zo geobsedeerd door het spelen van een computerspel, dat alles ervoor moet wijken. Velen raken verslaafd aan het spelen van een spel op zich, anderen raken verslaafd doordat ze de behoefte hebben om constant te winnen. Gameverslaafden willen steeds beter worden in een spel, steeds verder komen. Wanneer een gameverslaafde niet speelt, geeft dit diegene een rusteloos gevoel. De persoon heeft het gevoel te moeten blijven spelen.

De gevolgen hiervan zijn dat basisbehoeften zoals eten en slapen ondergeschikt raken aan het gamen. Het voedingspatroon en slaapritme bij een gameverslaafde zijn geheel ontregeld, waardoor de gezondheid in de problemen kan komen. Ook het sociale leven wordt verwaarloosd, een gameverslaafde heeft geen of weinig aandacht meer voor persoonlijke contacten thuis, op school of op werk. Hierdoor kan iemand met een gameverslaving in een sociaal isolement raken. Bij spellen waar het mogelijk is om beter te worden door geld in te zetten, kan een gameverslaving uiteindelijk ook leiden tot een gokverslaving. Tevens gaan veel gameverslaafden middelen als alcohol of drugs gebruiken, als gevolg van de ontstane sociale problemen en om langer door te kunnen spelen.

Gameverslaving komt met name voor bij jongeren onder de 25 jaar. Factoren als een laag zelfbeeld, weinig sociale vaardigheden en eenzaamheid kunnen een rol spelen bij het ontstaan van een gameverslaving. Een verslaving kan er vervolgens ook weer toe leiden dat iemand zich eenzamer gaat voelen.