Venture capital

Venture capital begrippen omschreven

Gepubliceerd op 08-11-2016

2016-11-08

Verwatering

betekenis & definitie

Verwatering treedt op wanneer een bedrijf extra aandelen uitgeeft ter behoefte van een nieuwe investeerder. De reeds bestaande aandeelhouders hebben door deze uitgifte een lager percentage aandelen. Dit wordt verwatering genoemd.

Doordat de reeds bestaande aanhouders relatief minder aandelen hebben, neemt de invloed van deze aandeelhouders vrijwel automatisch af. Dat betekent dat deze aandeelhouders minder invloed uit kunnen oefenen op de directie en het bestuur van een onderneming.

Een manier om verwatering tegen te gaan is door vast te laten leggen dat bestaande aandeelhouders het recht hebben om extra aandelen te kopen wanneer er een nieuwe aandeelhouder toetreedt. Op deze manier kunnen bestaande aandeelhouders hun percentuele aandeel gelijk behouden.

Een aandeelhouder kan ook bepalen dat hij een veto heeft bij een eventuele toetreding van nieuwe aandeelhouders. Op deze manier kan hij voorkomen dat het aantal aandelen uitgebreid worden en zijn aandeel in de organisatie verwaterd.

Ook kan een aandeelhouder verschillende rechten aan zijn aandelenpakket toenemen. Zo is het mogelijk om aandelen met stemrecht en aandelen zonder stemrecht uit te geven. Eventuele nieuwe aandeelhouders kunnen dan aandelen zonder stemrecht krijgen, waardoor de macht van bestaande aandeelhouders niet wordt ingeperkt.