Venture capital

Venture capital begrippen omschreven

Gepubliceerd op 08-11-2016

2016-11-08

Venture capitalist

betekenis & definitie

Een venture capitalist is een persoon die investeert in een start-up of jonge, kleine onderneming. Het kapitaal dat een venture capitalist investeert, wordt ook wel het venture capital of durfkapitaal genoemd.

Een venture capitalist stelt vermogen beschikbaar voor een kleine onderneming of start-up, zodat deze de middelen heeft om door te groeien. In veel gevallen is in ieder geval een deel van het vermogen dat de venture capitalist beschikbaar stelt afkomstig uit het persoonlijk vermogen. Een venture capitalist wordt in de praktijk ook wel een angel investor of een business angel genoemd.

Het vermogen dat een venture capitalist beschikbaar stelt voor een jonge onderneming of start-up, wordt ook wel venture capital of durfkapitaal genoemd. Het investeren van venture capital brengt vaak een hoog risico met zich mee, het is immers moeilijk in te schatten of een jonge onderneming of start-up daadwerkelijk winst zal genereren. Een venture capitalist is in veel gevallen echter zelf afkomstig uit de bedrijfswereld als ondernemer en is daarom goed op de hoogte van de risico’s die het investeren van venture capital of durfkapitaal met zich meebrengen.

De voornaamste reden van een venture capitalist om te investeren in een jonge onderneming of start-up is de hoogte van het eventuele return of investment, oftewel het potentiële rendement dat de investering kan opleveren. Omdat jonge ondernemingen en start-ups in een zeer snel tempo kunnen groeien, kan de return on investment in een relatief kort tijdsbestek zeer hoog worden.