Venture capital

Venture capital begrippen omschreven

Gepubliceerd op 08-11-2016

2016-11-08

Term sheet

betekenis & definitie

Een term sheet is een onderhandelingsdocument waarop alle voorwaarden van een zakelijke overeenkomst beschreven zijn tussen een investeerder en een partij. Een term sheet komt voorafgaand aan de zakelijke overeenkomst en heeft als doel alle eisen van de investeerder duidelijk te maken.

Zaken die op een term sheet vermeldt kunnen staan zijn de hoeveelheid kapitaal die de investeerder aan de kapitaal zoekende partij versterkt, de prijs die betaalt moet worden per aandeel, de eventuele stemrechten die de investeerder per aandeel heeft en eventuele aanvullende clausules. Deze clausules kunnen onder andere betrekking hebben op de verwatering van aandelen, of de ongeautoriseerde verkoop van aandelen.

De term sheet bevat geen bindende voorwaarden. De afspraken die op een term sheet zijn overeengekomen zijn dus voorbereidend en worden over het algemeen overgenomen op de daadwerkelijke overeenkomst. De term sheet heeft echter geen juridische rechtsgeldigheid. Desalniettemin wordt een term sheet doorgaans met behulp van juridisch specialisten opgesteld.

Een term sheet heeft veel weg van een letter of intention. Het verschil is echter dan een term sheet een puntsgewijze opsomming is van de voorwaarden en overeenkomsten, terwijl een letter of intention meer ruimte biedt voor persoonlijke motivaties en intenties.