Venture capital

Venture capital begrippen omschreven

Gepubliceerd op 08-11-2016

2016-11-08

Syndicatie

betekenis & definitie

Syndicatie is het verschijnsel waarbij meerdere venture capitalists tegelijk in een bedrijf investeren. Vaak is de reden hiervan dat het op te halen bedrag te groot is voor de investeerder met wie de zoeker van kapitaal in gesprek is.

Gebruik maken van meerdere venture capitalist, syndicatie, kan een aantal voordelen met zich meebrengen. Zo is de kapitaalzoeker niet afhankelijk van één mogelijk investeerder. De kans neemt dan toe dat een van de huidige investeerder in een volgende financieringsronde mee investeert

Een ander voordeel is dat meerdere investeerders, naast het inbrengen van geld expertise, ook zorgen voor meerdere netwerken. Het netwerk van de kapitaalzoeker wordt dan dus ook vergroot. Er ontstaan zo meerdere contacten in introducties waar de kapitaalzoeker profijt van kan hebben.

Er zit ook een belangrijk nadeel aan syndicatie. Zo is het met twee investeerders een stuk moeilijker om een financieringsronde te sluiten dan met één investeerder, zeker als ze op hetzelfde moment moeten investeren. Daarbij wordt het ook moeilijk om de investeerders tegen elkaar uit te spelen bij het verkrijgen van een deal.