Venture capital

Venture capital begrippen omschreven

Gepubliceerd op 08-11-2016

2016-11-08

Risicokapitaal

betekenis & definitie

Risicokapitaal is het vermogen dat een onderneming aantrekt om in de beginfase van de bedrijfsvoering de activiteiten te kunnen financieren. Risicokapitaal wordt zo genoemd omdat er een hoog risico is dat de investering geen rendement oplevert.

Risicokapitaal is vermogen dat wordt geïnvesteerd in jonge ondernemingen en start-ups die nog geen zekere toekomst hebben. Risicokapitaal verwijst naar het risico dat een investeerder loopt, aangezien er geen zekerheid is over rendement. Vaak wordt risicokapitaal aan jonge ondernemingen en start-ups verstrekt door een zogenaamde angel investor of business angel. Deze personen verstrekken vaak niet alleen risicokapitaal, maar helpen de onderneming ook met hun eigen ervaring en netwerk.

Hoewel men bij risicokapitaal niet verzekerd is van rendement over de aandelen, kan men veel winst maken indien de betreffende onderneming snel groeit. Op deze manier kan men me risicokapitaal een zeer hoog rendement behalen. Het is echter in veel gevallen zeer onzeker of de betreffende start-up daadwerkelijk de gewenste groei gaat doormaken. In geval de start-up winst gaat maken, zal de investering van het risicokapitaal zich snel terugverdienen.

Voor jonge ondernemingen en start-ups is het vaak lastig om risicokapitaal te verkrijgen. Een manier om dit als start-up te doen, is via het platform AngelList. Dit platform is uitsluitend bedoeld voor start-ups die kapitaal zoeken bij een business angel of angel investor.