Venture capital

Venture capital begrippen omschreven

Gepubliceerd op 08-11-2016

2016-11-08

Investeringsmaatschappij

betekenis & definitie

Een investeringsmaatschappij is een instantie die uitsluitend kapitaal vergaard om te investeren. Een investeringsmaatschappij gebruikt het geld van haar investeerders om zelf opnieuw te investeren.

Een investeringsmaatschappij kan bij allerlei verschillende personen en instanties kapitaal aantrekken om dit vervolgens weer te kunnen investeren. Investeringsmaatschappijen zijn erop gericht om het beschikbare kapitaal, oftewel het totale bedrag dat is geïnvesteerd in de maatschappij, te vergroten. Dit doet zij door rendement te behalen over nieuwe investeringen.

Investeringsmaatschappijen zijn over het algemeen niet geïnteresseerd in startende ondernemingen. Als investeringsmaatschappij probeert men een zo hoog mogelijke ROI te behalen, oftewel return on investment. Hierdoor wordt met name geïnvesteerd in snel groeiende ondernemingen.

Het deelnemen aan een investeringsmaatschappij heeft zowel voor- als nadelen. Voor investeerders kan het aantrekkelijk zijn, aangezien een investeringsmaatschappij veel kennis en professionaliteit met zich meebrengt, waardoor men vaak een hogere kans heeft op rendement dan indien men zelf zou investeren. Daarentegen wordt voor het gebruik van een investeringsmaatschappij vaak een vergoeding gevraagd, waardoor men als investeerder hogere kosten heeft.