Venture capital

Venture capital begrippen omschreven

Gepubliceerd op 08-11-2016

2016-11-08

Informal investor

betekenis & definitie

Een informal investor is een investeerder die eigen vermogen investeert in andere bedrijven. In de meeste gevallen is een informal investor pas interessant als een bank of eigen vermogen investeren geen oplossing meer kan zijn. Een informal investor durft risico te nemen maar verwacht daar wel wat voor terug.

Meestal is een informal investor zelf een ondernemer die al de nodige successen heeft geboekt. Er is dan vaak al een flinke som geld aan reserve opgebouwd. Een informal investor investeert vaak op intuïtie maar dit wil niet zeggen dat ze minder zakelijk of professioneel zijn.

Vaak is een informal investor op leeftijd en is de ervaring die ze brengen net zo rijkelijk aanwezig als het geïnvesteerde bedrag. De reden om te investeren is verschillend per informal investor. Sommige informal investors investeren gewoon voor de kick en andere investeren met het doel er een hoog rendement uit te halen. Het kan ook zijn dat een informal investor een goed gevoel heeft bij de ondernemer en daarom investeert. Het gaat ze dan niet eens zo zeer om het bedrijf, het risico of het resultaat maar meer om de ondernemer en hoe die zijn avontuur ervaart.

Werken met een informal investor brengt voor- en nadelen met zich mee die per persoon verschillen. Over het algemeen is een informal investor zeer betrokken bij het bedrijf van de ondernemer. Een informal investor kan naast het investeren van eigen vermogen ook nuttig zijn voor het geven van advies, een goed netwerk en goede ondersteuning. Een nadeel kan zijn dat een informal investor in sommige gevallen opdringerig is.