o. (-en), geestrijke, geeltot donkerbruine drank uit hop en mout (gekiemde gerst) door gisting en koking bereid: bier brouwen ; een glas bier drinken; — dik of zwaar bier; dun of klein bier; (Zuidn.) het is geen klein bier, ’t is een zaak van belang, ’t is de moeite waard ; — dood bier, verschaald, niet meer schuimend; — (als bestelling) een bier, een half bier, glas, heel of halfvol met bier; — hij is boven zijn bier, hij is dronken; — op een bier genodigd zijn, uitgenodigd zijn te komen bierdrinken ; — zegsw. : jong bier moet gisten, vergoelijkend gezegd, wanneer jongelui zich te dartel of uitgelaten gedragen; — een vaatje zuur bier, een ongehuwde dochter die boven de 25 jaren komt: een huis vol dochters is een kelder vol zuur bier.
Inloggen
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Favorieten
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen:
- Je eigen Ensie account
- Direct toegang tot alle zoekresultaten
- Volledige advertentievrije website
- Gratis boek cadeau als welkomstgeschenk