Van Bergen

Accountants en belastingadvies

Gepubliceerd op 08-02-2016

2016-02-08

Management buy-out

betekenis & definitie

Bij een management buy-out wordt een bedrijf of een deel van een bedrijf overgenomen door het zittende management. Door de aandelen van de aandeelhouders over te kopen, wordt het betreffende management eigenaar van de onderneming. Deze transactievorm is hiermee een alternatief voor de verkoop aan externe partijen.

Bij een management buy-out wordt doorgaans door de aandeelhouders van een onderneming besloten om een deel van de onderneming te verkopen aan het zittende management. Men kiest voor een management buy-out wanneer er geen duidelijke opvolging is of als men liever niet verkoopt aan externe partijen. Voor aandeelhouders van de onderneming is dit daarnaast een manier om bepaalde onderdelen die te weinig winst maken of die te ver af staan van de core-business van het bedrijf van de hand te doen. Een management buy-out komt dan ook met name bij grote multinationals relatief vaak voor.

Voor het zittende management zijn er diverse redenen om over te gaan tot een management buy-out. Het onderdeel dat wordt overgenomen is vaak gespecialiseerd en biedt daarmee kansen om zelfstandig te opereren op de markt. Daarnaast heeft het betreffende management vaak veel ervaring op het gebied van het bedrijfsonderdeel dat wordt overgenomen. Zodoende heeft het na overname al een netwerk van leveranciers en klanten met wie men vaak goed contact heeft. De andere kant van de medaille is dat een goede manager niet altijd een goede ondernemer is. Voor goed ondernemerschap zijn vaak andere kwaliteiten nodig dan voor goed management.

Een management buy-out wordt over het algemeen met diverse middelen gefinancierd, zoals eigen inbreng van het zittende management, een bancaire lening en eventueel een lening van de verkoper zelf.