Zetas betekenis & definitie

Zetas, of Los Zetas, is een Mexicaans criminele organisatie en is ontstaan uit gedeserteerde Mexicaanse militairen van speciale eenheden van het Mexicaanse leger. In eerste instantie werkten zij als paramilitaire tak van het Golfkartel maar in 2010 scheidde zij zich hiervan af. Sindsdien is het een zelfstandige criminele organisatie.

Volgens de Amerikaanse regering is Los Zetas het meest technologisch geavanceerde en gevaarlijke kartel van Mexico. In tegenstelling tot vele andere kartels behaalt Los Zetas zijn opbrengsten voor "slechts" 50% uit drugshandel. De andere helft verdienen zij met acties tegen burgers en andere kartels. Hierin gaan zij extreem gewelddadig te werk en schuwen zij onder andere onthoofdingen, massamoorden en willekeurige slachtingen niet.

Geografisch gezien is Los Zetas het grootste drugskartel van Mexico. De basis van het kartel ligt in de stad Nuevo Laredo, in het noorden van Mexico en aan de grens met Amerika.

Toen Osiel Cárdenas Guillén (destijds de leider van het Golfkartel) behoefte had aan meer mensen om zijn positie te behouden, benaderde hij de gepensioneerde legerleider Ruben Salinas (''El Chato'') die meer dan 30 militairen uit Mexicaanse speciale eenheden had gelokt om bodyguard en later huursoldaat te worden. De naam Los Zetas komt van de eerste commandant Arturo Guzmán Decena, wiens radiocode ''Z1'' was. Zetas is Spaans voor de letter Z. Ze kregen vele malen meer betaald dan in het leger. De Zetas sloten aan bij het Golfkartel en kregen steeds meer taken en verantwoordelijkheden. Zo verzorgden ze ontvoeringen, liquidaties en afpersingen.

''Z1'' werd in 2002 vermoord door het Mexicaanse leger. Ondanks dat de Zetas, na de arrestatie van Osiel Cárdenas, een leidende rol in het Golfkartel pakten, scheidden zij zich in 2010 af. Onduidelijk is precies waarom. Miguel Treviño Morales is de huidige leider maar hij werd begin 2015 gearresteerd.

Gepubliceerd op 15-01-2016