Wat is de betekenis van trancheren?

2024-04-18
Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Trancheren

Trancheren is het in gelijke stukken of plakken snijden van gare of rauwe producten, in de meeste gevallen vlees, vis, wild en gevogelte. Het is de bedoeling dat deze stukken of plakken in gelijke vorm worden gesneden, zodat ze even dik of dun zijn en hetzelfde gewicht hebben. Trancheren gebeurt alleen met stukken vlees of vis die gefileerd of ontb...

2024-04-18
Nederlandstalige WikiWoordenboek

Wiktionary (2019)

trancheren

trancheren - Werkwoord 1. (ov) (huishouden) (kookkunst) in plakken of stukken snijden Woordherkomst afgeleid van het Franse trancher (met het achtervoegsel -eren) Synoniemen voorsnijden

2024-04-18
Culinair van a tot z

Peter Joh. M. Zuidweg (2016)

trancheren

Hieronder verstaat men het voorsnijden van of het in stukken snijden en verdelen van vlees, wild of gevogelte. Het is een zeer fijne en technische bezigheid en het duurt vrij lang eer men de goede en juiste slag te pakken heeft. Daarnaast moet men ook vakkundig op de hoogte zijn van soort en structuur van het te snijden product. In de betere en hog...

2024-04-18
Vlaams-Nederlands woordenboek

Peter Bakema (2003)

trancheren

(trancheerde, getrancheerd) beslissen. Kortom, verdere verlaging van de personenbelasting en verdere verhoging van de laagste sociale uitkeringen, het is geen echt punt van discussie, het is niet het moeilijkste wat de regering moet trancheren. Wel moeilijk zijn het NMBS-dossier en de ziekteverzekering. - GvA, 05-10-2002.

2024-04-18
Woordenboek vreemde woorden

A. Kolsteren en Ewoud Sanders (1994)

Trancheren

ww [Fr. trancher] 1 (alg.) in stukken snijden, ontleden; 2 (cul.) in plakken snijden; voorsnijden van taart, vlees, wild, gevogelte of vis.

2024-04-18
Vreemd Nederlands

Jan Meulendijks (1993)

Trancheren

in stukken snijden; voorsnijden

2024-04-18
De vreemde woorden

Fokko Bos, Dr. O. Noordenbos (1955)

Trancheren

voorsnijden; trancheermes : voorsnijmes

2024-04-18
Groot woordenboek der Nederlandse taal

Van Dale Uitgevers (1950)

Trancheren

(trancheerde, heeft getrancheerd), (quasi-Fr.), voorsnijden : snijd voor het trancheren eerst de poten en de vleugels langs de romp op het gewricht af; trancheer de kalkoen op dezelfde wijze als een kip.

Wil je toegang tot alle 12 resultaten?

Ja, ik word vriend van Ensie!
2024-04-18
Kramers woordentolk

Jacon Kramers Jz (1948)

trancheren

(aan stukken) snijden; voorsnijden, ontleden.