Tinderella syndroom betekenis & definitie

Het tinderella syndroom komt voor bij mensen die datingapps als Tinder en Badoo gebruiken. Doordat mensen online heel veel aandacht krijgen, doen zij offline minder moeite om te flirten. Gebruikers van de apps worden ongeduldig en onzeker en vinden het moeilijker om offline iemand aan te spreken.

Het tinderella syndroom is een verhaspeling van Tinder en het Engelse woord voor Assepoester, Cinderella. Het is bedacht door de Britse psychologe Emma Kenny. Cinderella doelt op het feit dat veel vrouwen online op zoek gaan naar een prins en bijgevolg minder moeite doen om in het dagelijks leven nieuwe mensen te leren kennen. Dit geldt overigens ook voor mannen die dergelijke apps gebruiken.

Doordat online alles vanzelf gaat en gebruikers veel aandacht krijgen, vinden ze het moeilijker om een gesprek met een onbekende aan te knopen. Online een berichtje sturen naar een (anoniem) persoon is gewoon makkelijker en veiliger. Verloopt een gesprek online niet soepel, dan kan het gesprek beƫindigd worden of wordt de app gewoon gesloten. In de kroeg of op straat kan dit echter ongemakkelijke situaties opleveren. Door deze onzekerheid zijn mensen minder snel geneigd om nieuwe mensen aan te spreken en daarmee te flirten.

Emma Kenny kwam met dit syndroom op de proppen nadat uit onderzoek bleek dat we langer single blijven dan vroeger, ondanks de vele online mogelijkheden. Kenny meent dat we langzaamaan vergeten zijn hoe je iemand in het echte leven moet benaderen. Volgens haar is een datingapp dan ook een handig hulpmiddel, maar is het echte flirt- en datewerk in onze zoektocht naar een partner nog steeds een veel belangrijkere zaak dan het online swipen.

Gepubliceerd op 15-03-2018