Twan Akkers

MSc Human Resources. HR system consultant @ Sympa.

Gepubliceerd op 11-04-2016

2016-04-11

Tijuana kartel

betekenis & definitie

Het Tijuana kartel is een klein drugskartel uit Tijuana, Mexico. Het wordt ook wel de Arellano-Felix Organisatie (AFO) genoemd, naar de oprichter. Het was ooit een groot en machtig kartel maar sinds de val van de gebroeders Arellano-Félix en opkomst van het Sinaloa kartel in 2006 stelt het weinig voor.

Toen Miguel Ángel Félix Gallardo, een van de oprichters van het Guadalajara kartel, in 1989 gearresteerd werd, viel het kartel uiteen in twee delen: het Tijuana kartel geleid door zijn neefjes (de gebroeders Arellano-Félix) en het Sinaloa kartel in handen van voormalig plaatsvervangers Héctor Luis Palma Salazar en Joaquín Guzmán Loera (''El Chapo''). Op dat moment zijn er drie kartels die de dienst uitmaken voor wat betreft de drie smokkelroutes via Mexico: het Golfkartel, het Sinaloa kartel en het Tijuana kartel. Het Tijuana kartel is hiervan het minst sterk.

In eerste instantie had het Tijuana kartel een goede positie maar in 2006, na de arrestatie van leider Javier Arellano Félix en het herstel van de corruptie rond het grensplaatsje, was de positie van het Tijuana kartel sterk verzwakt. Hierdoor vloeide hun kracht met name buiten Tijuana af. In 2008 waren er conflicten binnen het kartel, met aan de ene kant ''El Teo'' (Teodoro García Simental) die zich meer wilde focussen op ontvoeringen en aan de andere kant ''El Ingeniero'' (Luis Fernando Sánchez Arellano, een neef van) die de focus met name wilde leggen op de drugshandel. Dit conflict zorgde voor een geweldsexplosie in de stad Tijuana.

De overheid kwam in actie en arresteerde uiteindelijk El Teo, naar verluid na een deal met El Ingeniero. Voorstanders van El Teo stapten over naar het Sinaloa kartel. Volgens bronnen staat Tijuana tegenwoordig onder leiding van het Sinaloa kartel en is El Ingeniero niet meer dan een marionet van El Chapo.