Techno-stress betekenis & definitie

Techno-stress is de stress of druk die optreedt als gevolg van het gevoel dat iemand constant bereikbaar moet zijn buiten de werkuren om. Het constant bereikbaar moeten zijn, bijvoorbeeld via de telefoon of de e-mail, kan zorgen voor ongewenste gezondheidseffecten. Het is het gevolg van veranderende werksituaties.

De veranderde werksituaties zijn ontstaan als gevolg van de nieuwste technologie├źn, waardoor de scheiding tussen werk en priv├ę van werknemers een stuk waziger is geworden. Denk hier bijvoorbeeld aan de mogelijkheden om thuis te werken en in te loggen op het bedrijfsaccount. Werknemers die moeite hebben om hier op een gezonde wijze mee om te gaan, hebben een dwangmatige neiging om constant bereikbaar te zijn en direct te reageren op werkgerelateerde zaken. Ook hebben ze het gevoel dat ze veel gehaaster moeten werken omdat de flow van werk steeds sneller is. Hierdoor hebben ze minder tijd voor creativiteit.

De symptomen van techno-stress zijn vergelijkbaar met die van ''normale'' stress: angst, lichamelijke problemen, vermoeidheid, frustratie en hulpeloosheid. Gevolgen hiervan zijn minder werkplezier, minder betrokkenheid bij de organisatie en minder productiviteit. Ook kan het invloed hebben op de werkprestaties.

In Duitsland heeft autoconcern BMW in 2014 het ''recht van onbereikbaarheid'' ingevoerd, waarbij werknemers op overeengekomen tijden niet bereikbaar hoeven te zijn. In Frankrijk is men inmiddels zo ver gegaan om zelfs een wet aan te nemen, die ondernemingen met meer dan vijftig werknemers in dienst verbied om na werktijd de e-mail open te stellen voor gebruik.

Techno-stress kan ook het gevolg zijn van onbekwaamheid. Onbekwaamheid met programma's, computers en systemen (algemeen: met ICT) kan ervoor zorgen dat iemand meer stress heeft dan nodig. Een training kan hierbij een van de oplossingen zijn. Ook kan een manager afspraken maken met werknemers en zorgen voor verantwoordelijke omgang met de werkmogelijkheden buiten werktijd.