Syrco Bakker betekenis & definitie

Syrco Bakker is chef-kok van restaurant Pure C in Cadzand en heeft onder andere gewerkt voor Sergio Herman (Oud-Sluis) Gordon Ramsey en Jonnie Boer (De Librije). Bakker werd in 2007 verkozen tot beste jonge kok (tot 25 jaar) van Nederland.

Syrco Bakker werd op 14 november 1984 geboren in Veghel en groeide op in Oisterwijk.

Tijdens zijn opleiding tot horecaondernemer/-manager op de middelbare hotelschool de Rooi Pannen in Tilburg, liep hij tijdens zijn vakanties al stage bij onder andere restaurants De Swaen, De Librije en La Rive. Ook werkte hij in de zomervakanties bij restaurants in Frankrijk en Spanje.

Zijn officiële stages voor de opleiding bracht hij door bij o.a. De Librije en het restaurant van Gordon Ramsey in Londen. In schooljaar 2004-2005 rondde Bakker zijn vierjarige opleiding af en behaalde hij tegelijkertijd zijn diploma kok niveau 2. Bovendien werd hij verkozen tot stagiair van het jaar.

Na zijn opleiding ging Bakker aan de slag bij De Librije in Zwolle en haalde hij ook in één jaar zijn diploma tot zelfstandig kok. Na De Librije vertrok hij naar Frankrijk om te werken bij L'Arnsbourg. Na deze ervaring ging Bakker aan de slag bij Oud-Sluis, onder de hoede van Sergio Herman. Uiteindelijk heeft hij alle afdelingen in de keuken doorlopen, onder andere als sous-chef.

In 2010 is Bakker overgestapt naar Pure C, het nieuwe restaurant van Sergio Herman. Hier kreeg hij meteen de leiding over de keuken. Na anderhalf jaar was de eerste Michelin ster een feit. In 2014 is Pure C binnen gekomen in de top 10 van het magazine Lekker en heeft het 17 van de 20 punten in de Gault Millau.

Op 30 augustus 2012 presenteerde Bakker samen met Sergio Herman het eerste kookboek van Pure C.