Twan Akkers

MSc Human Resources. HR system consultant @ Sympa.

Gepubliceerd op 08-09-2016

2016-09-08

Search Bloc

betekenis & definitie

Search Bloc (Spaans: Bloque de Búsqueda) was de gemeenschappelijke naam voor drie verschillende ''special forces'' van de nationale politie van Colombia. Het werd tussen 1989 en 1992 opgericht, oorspronkelijk bedoeld om Pablo Escobar te vinden en te arresteren. Commandant was kolonel Hugo Martinez.

Leden van Search Bloc werden geselecteerd en speciaal getraind door het Colombiaanse leger. Een belangrijke eigenschap was dat ze niet vatbaar waren voor corruptie en dat ze een sterk nationalistisch gevoel (voor Colombia) hadden. Bij het oprichten kende Search Bloc echter wel veel problemen. Zo was er binnen de organisatie een spion van Escobar actief, liepen verschillende leden over naar verschillende burgerwachten (zoals Los Pepes) en werden er in de eerste vijftien dagen al 30 van de 200 leden vermoord.

Uiteindelijk zorgde Search Bloc wel voor de dood van Pablo Escobar. Na een maandenlange jacht werd Escobar in een vuurgevecht op twee december 1993 gedood door leden van Search Bloc. Na het ontmantelen van het Meddelínkartel werd het grootste deel van Search Bloc verplaatst naar de stad Cali, om daar vervolgens jacht te maken op het Cali kartel.

In 2004 en 2007 werd Search Bloc opnieuw opgericht, ditmaal om met respectievelijk het Norte del Valle kartel en een groep paramilitairen (Águilas Negras) af te rekenen.