Rokjesdag betekenis & definitie

Rokjesdag (ook wel bloesjesdag) is de eerste dag van het jaar dat vrouwen massaal besluiten om zomerse kleding zoals een korte rok te dragen (met daaronder blote benen, dus geen panty's of dergelijken). De dag valt meestal in april, bij temperaturen van rond de twintig graden.

Rokjesdag komt vermoedelijk van het Engelse woord ‘skirt day’, dat vooral in Amerika populair is. Schrijver en columnist Martin Bril was in 1996 een van de eersten die het woord beschreef in een van zijn columns in het Parool. Later is hij nog verschillende keren teruggekomen op dit fenomeen, ook in de Volkskrant. Zo schreef hij in 2009: "Hoe weten alle vrouwen dat het rokjesdag wordt? Er is geen tamtam, en het wordt niet op radio en televisie aangekondigd. Het gaat dus om een voorgevoel dat duizenden vrouwen op hetzelfde moment bezoekt."

Rokjesdag zou volgens verschillende (vaak vrouwelijke) criticasters erg seksistisch zijn. Volgens Bril had het fenomeen echter niets te maken met erotiek maar met het door hem waargenomen fenomeen dat vrouwen, als een soort geheime afspraak, opeens met z’n allen op straat verschijnen met blote benen en een rok.

Inmiddels besteed de media massaal aandacht aan rokjesdag en is het woord zelfs opgenomen in de Dikke Van Dale (onder het synoniem bloesjesdag). In Amsterdam is er een jaarlijkse Rokjesdagloop, als ode aan de lente en aan de in 2009 overleden schrijver Martin Bril.

Gepubliceerd op 10-04-2015