PSV betekenis & definitie

PSV staat voor Philips Sport Vereniging en is een professionele voetbalclub uit Eindhoven. De club is officieel opgericht op 31 augustus 1913 als sportvereniging voor Philips medewerkers. Bekende ex-spelers zijn onder andere Dillen, Robben, van der Kuylen, Romário, Stevens, van Breukelen, Cocu, Waterreus, van Nistelrooij, Ronaldo en van Bommel.

Al op 12 december 1910 richtten werknemers van Philips het Philips elftal op. Begin 1911 speelt dit elftal de eerste wedstrijd aan de Frederiklaan, de exacte locatie waar het huidige Philips Stadion staat. De vijfjarige Frits Philips, die later uit zou groeien tot clubicoon, verricht de aftrap van het duel tegen Hollandia uit Woensel.

Het elftal sluit zich op 22 oktober 1913 aan bij de Philips Sport Vereniging, wat in eerste instantie als een vereniging voor verschillende sporten was opgericht. Tot 31 oktober 1916 blijft het voetbalelftal nog het Philips elftal heten. PSV blijft in de beginjaren een club voor personeelsleden van de N.V. Philips Gloeilampenfabriek. Pas in 1928 mogen ook mensen van buiten het bedrijf lid van PSV worden.

Sinds 1914 speelde de voetbalafdeling van PSV al in de Nederlandse competitie. Vanaf 1926 speelt de club onafgebroken op het hoogste niveau van Nederland. In 1955 wordt in Nederland het betaald voetbal ingevoerd en kort daarna is PSV de eerste Nederlandse deelnemer aan de Coupe Européenne, de voorloper van de huidige UEFA Champions League.

Tot op heden won PSV drieëntwintig landstitels, negen nationale bekers en tien Super Cups. Vanaf 1974 speelt de club onafgebroken in Europees verband. Het absolute hoogtepunt in de clubgeschiedenis is het seizoen 1987-1988. Onder leiding van trainer Guus Hiddink wint PSV de Europa Cup I. Naast de grootste prijs in het Europese voetbal wint de club ook de landstitel en de KNVB beker. Het is dan ook met recht het gouden jaar in de clubhistorie.