Pim Mulier betekenis & definitie

Willem Johan Herman (Pim) Mulier (10 maart 1865 – 12 april 1954) wordt gezien als de belangrijkste grondlegger van wat tegenwoordig de moderne sport in Nederland is. Hij introduceerde vele sporten in Nederland en was nauw betrokken bij de oprichting van de huidige KNVB en de Internationale Schaats Unie.

Pim Mulier kwam ter wereld in Witmarsum en was al vroeg gefascineerd door sport. Hij kwam in aanraking met het Engelse football en was meteen verkocht. Hij introduceerde het huidige voetbal zoals wij dat op dit moment kennen. Op 14-jarige leeftijd richtte hij de Haarlemse Football Club (tegenwoordig: Koninklijke HFC) op, waar men eerst met de rugby- en later volgens de voetbalregels speelde. Tijdens zijn studie kwam hij in aanraking met meer sporten en introduceerde hij deze ook in Nederland (o.a. hockey, bandy en tennis).

Ook was Pim Mulier zelf een fervent sporter, met name bandy was zijn favoriete sport. Mulier was niet alleen op het veld actief maar ook aan de bestuurstafel. Zo richtte hij in 1884 de eerste tennisclub op (de Haarlemse Lawn-tennisclub), introduceerde hij in 1886 voor het eerste hockey in Nederland en werd op zijn initiatief op 8 december 1889 de Nederlandse Voetbal- en Atletiek Bond, de voorloper van de huidige KNVB en KNAU, opgericht. Daar was hij ook de eerste voorzitter. De Internationale Schaatsunie (ISU) werd in 1892 mede dankzij hem opgericht en in 1894 was hij daar de eerste president. In 1912 was hij nauw betrokken bij de oprichting van het Nederlands Olympisch Comité.

Naast al deze werkzaamheden was Pim Mulier ook een tijdje journalist voor het in 1888 opgerichte sportblad Het Sportblad en schreef hij gedichten en proza onder zijn pseudoniem Pim Pernel.

Mulier overleed op 12 april 1954, op 89-jarige leeftijd. Hij ligt begraven op de Algemene Begraafplaats in Den Haag.