Pablo Escobar betekenis & definitie

Pablo Emilio Escobar Gaviria (1949 – 1993) was een Colombiaanse drugsbaron. Dankzij zijn meedogenloze werkwijze en grootschalige drugshandel is hij een van de meest beruchte criminelen ooit. Met zijn drugsimperium behaalde hij een geschat eigen vermogen van 30 miljard dollar en een aandeel van 80% in de wereldwijde cocaïnehandel.

Pablo Escobar werd op 1 december 1949 geboren in Rionegro, Colombia. Hij groeide samen met zijn 6 broers en zussen op in armoede. Zijn vader was boer en zijn moeder werkte op een basisschool. Al vroeg kwam Pablo in aanraking met de criminaliteit: in eerste instantie met handel van gestolen grafstenen en later als autodief in Medellín. Hij studeerde nog even aan de universiteit maar hier moest hij mee stoppen omdat hij het niet meer kon betalen.

Escobar stortte zich vanaf 1975 in de cocaïnehandel. Uiteindelijk verdiende zijn Medellínkartel op het hoogtepunt maar liefst 60 miljoen dollar per dag. Door het veelvuldig omkopen, bedreigen en vermoorden van overheidspersoneel had hij weinig te vrezen in Colombia. Geschat wordt dat Escobar verantwoordelijk is voor 8.000 moorden.

Pablo Escobar was bij de arme bevolking van Colombia immens populair. Hij bouwde huizen en gaf geld. Zijn doel was uiteindelijk om de politiek in te gaan. In 1982 werd hij verkozen tot volksafgevaardigde. Dit ambt moest hij in 1983 echter verlaten vanwege zijn criminele activiteiten.

Na de aanslag op presidentskandidaat Galán in 1989, zette de opvolgende president Gaviria de jacht op Escobar in. Escobar sloot een deal met de regering van Colombia. Hij gaf zich over maar mocht zijn straf in zijn eigen gevangenis (La Catedral) uitzitten. Toen de regering ontdekte dat Escobar vanuit deze gevangenis doorging met zijn handel, vielen ze binnen. Escobar ontsnapte echter via een tunnel.

Na een klopjacht werd hij op 2 december 1993 tijdens zijn arrestatie doodgeschoten.

Gepubliceerd op 14-01-2016