Oud-Sluis betekenis & definitie

Oud-Sluis is de naam van het inmiddels gesloten drie sterren restaurant van chef-kok Sergio Herman. Het restaurant was gevestigd aan de Beestenmarkt 2 in het Zeeuwse Sluis en is inmiddels omgetoverd tot lunchroom De Eetboetiek, geleid door Sergio Hermans broer Michel en zijn vriendin Sarine.

Oud-Sluis werd opgericht door de opa van chef-kok Sergio Herman. Het begon als kapsalon, koffiebar en winkel maar werd door de ouders van Sergio Herman omgetoverd tot een van de bekendste mosselrestaurants van de Benelux. Sergio Herman wilde echter, dankzij zijn liefde voor gastronomie, iets anders neerzetten. Nadat hij het restaurant beetje bij beetje overnam en een andere weg insloeg, groeide Oud-Sluis uit tot een van de beste restaurants ter wereld.

In 1995 ontving Oud-Sluis zijn eerste Michelinster, in 1999 volgde de tweede en in 2005 was daar zelfs de derde ster. Het restaurant werd van 2004 tot en met 2007 en van 2009 tot en met 2013 door restaurantgids Lekker uitgeroepen tot beste restaurant van Nederland. In 2004, 2005, 2006 en 2009 behaalden Oud-Sluis en chef-kok Sergio Herman 19,5 van de 20 punten in de Gault Millau. Ook stond Oud-Sluis lange tijd hoog genoteerd in de lijst met beste restaurants ter wereld van het Restaurant Magazine. In 2010 kreeg Oud-Sluis in dezelfde gids (als eerste restaurant in de Benelux en Sergio Herman als tweede chef-kok ter wereld) de ultieme beoordeling van 20/20, een unicum in de restaurantwereld.

Restaurant Oud-Sluis sloot zijn deuren op 21 december 2013. Het pand blijft echter wel in bezit van de familie Herman. Het restaurant is inmiddels omgebouwd tot ontbijt- en lunchroom de Eetboetiek en wordt gerund door broer Michel en zijn vriendin Sarine.