Nudging betekenis & definitie

Nudging staat voor het geven van een subtiel duwtje in de goede richting, zonder hierbij vrijheden in te perken of verplichtingen op te leggen. Het is manipulatie in de nieuwste vorm. De overheid maakt hier veel gebruik van. Maar ook winkels gebruiken het, bijvoorbeeld om koopgedrag mee te sturen.

De overheid is natuurlijk gebaat bij goed en gezond gedrag door haar burgers (betere algemene gezondheid betekent minder zorgkosten, minder gevaarlijk rijgedrag betekent minder ongelukken etc.). Door burgers op beslissende momenten een psychologische prikkel te geven, kan gedrag gestuurd worden. Een voorbeeld is de snelheidsmeter met een smiley: rijd je als automobilist onder de maximumsnelheid (vaak 30 of 50 km/u) dan krijg je een blije smiley, rijd je harder dan de betreffende snelheid dan krijg je een verdrietige smiley.

Een mooi experiment met nudging vond plaats in een metrostation in Stockholm. Om te bereiken dat mensen de trap in plaats van de roltrap zouden nemen, werden de traptreden bekleed met pianotoetsen. Zodra mensen op een toets gingen staan maakte deze toets ook het bijbehorende pianogeluid. Zo maakten traplopers muziek als ze de trap opliepen. Dit zorgde voor een flinke toename van het traplopen en werd de roltrap met rust gelaten.

Ook bij bedrijven wordt nudging steeds vaker toegepast. Om werknemers bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift te laten nemen (gezonder), worden er stickers op de trap geplakt om aan te geven hoeveel calorie├źn er al verbrand zijn na enkele traptreden.

De leukste en bekendste manier van nudging is misschien nog wel de vlieg in het urinoir. Op Schiphol spetterden veel mannen tijdens het plassen. Dit zorgde voor veel stank en vieze toiletten. Door een sticker van een vlieg in het urinoir te plaatsen, bleken mannen gerichter (met een doel) te plassen en dus minder te spetteren.

Gepubliceerd op 11-04-2016