NOC*NSF betekenis & definitie

NOC*NSF staat voor Nederlands Olympisch Comité en Nederlandse Sport Federatie. Het is dé Nederlandse belangenorganisatie van de georganiseerde sport. NOC*NSF gelooft dat sport een belangrijke bijdrage levert aan ontwikkeling van de samenleving en ieder individu. Vanuit deze kracht wil NOC*NSF sport in Nederland op Olympisch niveau brengen.

NOC*NSF is de vereniging van sportbonden die samen staan voor een open, gezonde, aantrekkelijke, pluriforme en verantwoordelijke sportbranche. Bekende leden zijn onder andere de KNVB, de KNLTB, de Atletiekunie en Gehandicaptensport Nederland. Het is de ambitie van NOC*NSF om samen met de sportbonden de sportparticipatie in Nederland te vergroten naar 75 procent en Nederland in de top 10 van topsportlanden in de wereld te brengen. Dat wordt onder meer gerealiseerd door het vergroten van de fondsen voor de sport, een goede koepelorganisatie te zijn en te behoren bij de beste NOC’s en NPC’s (Paralympisch) in de wereld.

NOC*NSF realiseert haar doelstellingen door gerichte ondersteuning, onderlinge samenwerking en belangenbehartiging van de aangesloten sportbonden. NOC*NSF wil als Nederlands Olympisch Comité en als de Nederlandse Sport Federatie de sport in Nederland op olympisch niveau brengen. De organisatie dient als expertisecentrum en draagt op deze manier bij aan kwaliteit van de sport. Daarnaast zorgt NOC*NSF voor de uitzending van topteams naar Olympische en Paralympische (Jeugd)Spelen en voor een ambitieus topsportprogramma en is het in diverse nationale en internationale samenwerkingsrelaties actief als vertegenwoordiger van de Nederlandse sport .

NOC*NSF is gevestigd op Nationaal Sportcentrum Papendal in Arnhem. De grootste trekpleister van Nationaal Sportcentrum Papendal is het scala aan de vele sportfaciliteiten die het terrein rijk is. Er zijn buitenaccommodaties voor atletiek, golf, boogschieten, bmx en er zijn meerdere trainingshallen voor vrijwel alle indoorsporten. Sinds 2009 heeft Sportcentrum Papendal het predicaat Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO): op één locatie kunnen topsporters fulltime trainen, studeren en wonen.