Twan Akkers

MSc Human Resources. HR system consultant @ Sympa.

Gepubliceerd op 10-02-2016

2016-02-10

Mexicaanse drugsoorlog

betekenis & definitie

De Mexicaanse drugsoorlog is de naam voor het huidige conflict dat vanaf 2006 in het land heerst. De strijd gaat tussen verschillende drugskartels onderling en de Mexicaanse overheid. Mexico is al veel langer het toneel van drugsgerelateerde conflicten maar in dat jaar escaleerde het als gevolg van een politiek besluit.

Toenmalig president Felipe Calderón besloot om direct bij aanvang van zijn presidentschap te kiezen voor een directe aanpak van de drugskartels, die het land in de jaren '80 en daarna in hun greep hielden. In december 2006 stuurde Calderón 6.500 militairen richting de staat Michoacán, waar tot dan toe al meer dan 500 drugsgerelateerde moorden waren gepleegd. In deze staat was het drugskartel La Familia zeer actief.

De Mexicaanse drugskartels reageerden op dit initiatief door nog meer mensen om te kopen, te kidnappen en te liquideren. Dankzij de grote invloed van de kartels (die bijna 70% van de wereldwijde drugshandel in handen hebben en daarmee miljarden dollars per jaar verdienen) viert corruptie hoogtij in Mexico en is het hard aanpakken van kartels bijna onmogelijk. Bovendien betalen de kartels vele malen meer dan de overheid.

Ook onderling vechten de drugskartels een grote strijd uit. De belangrijkste kartels zijn het Golfkartel, het Sinaloakartel en Los Zetas. Door het overnemen van de routes naar Amerika van de Colombiaanse kartels hebben zij een groot deel van de handel in handen.

Sinds 2006 zijn er al meer dan 100.000 Mexicanen omgekomen door deze oorlog. Daarnaast zijn er nog altijd 25.000 Mexicanen vermist en zijn er zo'n anderhalf miljoen mensen op de vlucht. De drugskartels jagen veel inwoners angst aan door in het openbaar mensen te onthoofden en op de meest gruwelijke manieren te verminken. De oorlog heeft ook grote invloed op de economie, de natuur en de leefbaarheid van het land.