Medellínkartel betekenis & definitie

Het Medellínkartel was het drugskartel van Pablo Escobar. Op het hoogtepunt verdiende het kartel zo’n 420 miljoen dollar per week (60 miljoen dollar per dag), had het 80% van de wereldwijde cocaïnehandel in handen en smokkelde het bijna 14 ton coke per dag de Verenigde Staten in.

Pablo Escobar richtte het Medellínkartel in de jaren ‘70 op en is vernoemd naar de stad Medellín, in het noordwesten van Colombia. Bekende leden van het Medellínkartel zijn José Gonzalo Rodríguez Gacha, Carlos Lehder en de broers Ochoa. Met name in de jaren ’70 en ’80 vierde het kartel zijn hoogtijdagen. Het aandeel van het Medellínkartel was op een gegeven moment zo groot dat 4 van de 5 Amerikaanse coke gebruikers, de door het kartel van Pablo Escobar geproduceerde cocaïne gebruikte. Het Medellínkartel was alleen al 2.500 dollar per maand kwijt aan elastiekjes om het geld te bundelen.

Het Medellínkartel is verantwoordelijk voor duizenden moorden en vele aanslagen in Colombia. Onder leiding van Escobar werden politici (waaronder presidentskandidaat Luis Carlos Galán), politieagenten, rechters, journalisten en burgers vermoord. Ook was het kartel verantwoordelijk voor de aanslag op de Boeing 757-200 van American Airlines, waar presidentskandidaat Gaviria aan boord had moeten zijn.

Het Medellínkartel was eigenaar van ‘’Tranquilandia’’, een groot illegaal cocaïnecomplex in de jungle van Caquetá, Colombia. Het bestond uit 19 laboratoria en 8 landingsbanen, allen bedoeld voor het maken en verhandelen van cocaïne. Iedere dag vertrokken vanuit hier honderden kilo’s cocaïne naar alle delen van de wereld. In 1984 viel de DEA samen met Colombiaanse troepen Tranquilandia binnen. Het complex werd samen met 14 ton coke (ter waarde van 1,2 miljard dollar) vernietigd.

Nadat Escobar op 2 december 1993 werd doodgeschoten bij zijn arrestatie, viel het kartel uiteen omdat veel leden vermoord waren of in de gevangenis zaten.

Gepubliceerd op 11-04-2016