Marineren betekenis & definitie

Marineren is een kooktechniek waarbij een vloeistof wordt gebruikt voor het toevoegen van smaak en het malser maken van vlees, vis en groenten. Voor het marineren van een product dien je het product vaak een aantal uren in een marinade te laten staan.

Marineren wordt vaak gedaan met toevoeging van zure vloeistoffen. Het voordeel hiervan is dat de marinade, bij het binnendringen van het vlees, het bindweefsel aantast waardoor het vlees malser wordt.

Een marinade bestaat bijna altijd uit een vet (meestal olie), een zuur (citroen, wijn etc.) en smaakmakers (mosterd, kruidnagels, peperkorrels etc.). Voor verschillende producten worden verschillende tijden van marineren aangehouden: rund-, lam- en varkensvlees zo'n 4 tot 24 uur, wild 1 tot 3 dagen, vis 1 tot 2 uur en groenten vaak maar 30 minuten.

Vlees en vis kan ook droog gemarineerd worden. Door middel van een zogenoemde ''scrub'' wrijf je het vlees of de vis als het ware in met een mengsel van kruiden, specerijen, knoflook, mosterd etcetera.